De reis naar de werkelijkheid van Frans de Vlieger


Frans de Vlieger

Frans de Vlieger:

“Ik ben 47 en ik heb met verwondering ontdekt dat het fascinerendste en uitdagendste in mijn leven de ontdekking van mijn werkelijke Zelf is: MijZelf. Hier krijg ik veel energie van en ervaar ik vreugde in mijn leven.

Toen ik twintig was dacht ik dat vreugde in mijn leven enkel bestond uit het hebben van een leuke uitdagende baan, geld, fijne relatie, goede vrienden, enzovoort, enzovoort. Dit is nog steeds belangrijk maar nu is het een gevolg van ‘de ontdekking van MijZelf’.

Tot mijn grote verbazing ben ik niet de enige. Veel vrienden van mijn leeftijd hebben hetzelfde ontdekt: het leven gaat over zelfontdekking. Wat we ontdekken is voor iedere persoon anders en ook onze ontdekkingsreizen zijn zeer verschillend.

Het wonderlijke is dat terugkijkend mijn ontdekkingen heel vanzelfsprekend zijn, en het bijna logisch lijkt dat het zo gelopen is, maar vooruitkijkend kan ik absoluut niet zien wat er komen gaat. Mijn zelfontdekkingsreis gaat mijn hele leven door.

Mijn moeder van 90 heeft ook ontdekt dat haar leven draait om deze ontdekkingsreis naar HaarZelf en dat dit op haar leeftijd nog steeds voortduurt. Eens vroeg ze aan mij: ‘Waarom heb ik dit nooit op school geleerd?’. En mijn retorische antwoord was: ‘Zou je dit wel hebben kunnen horen of begrijpen?’. ‘Nee’, zei ze.

Ik vind het wonderlijk dat naarmate ik ouder word ik steeds meer begin te voelen en te ervaren. Ik kon op mijn twintigste niet ontdekken wat ik nu ontdek, omdat ik simpelweg toen niet kon voelen wat ik nu voel. Nieuwe gevoelens in mijn leven bleken vaak een roep tot nieuwe ontdekkingen te zijn.

Hoe voelt de ontdekking van JeZelf? Als bevrijding, innerlijke rust, zelfvertrouwen, innerlijke vrijheid, energie, levendigheid, relativering, enzovoort. En ‘JeZelf’ voelt als toegangspoort tot je essentie, bron, ziel, kern, ...

Wanneer beginnen mensen aan een zelfontdekkingsreis? Ik heb het aan veel mensen gevraagd en de meeste antwoorden komen neer op: ‘Als het levensprobleem groot genoeg is’, zoals bij crises in relaties en werk of bij oververmoeidheid en depressiviteit. Bij mezelf was het levensprobleem in mijn leven al heel vroeg heel groot. Dat was toen ellendig en ik ben er nu zeer dankbaar voor. Vanaf mijn negentiende ben ik mijn ontdekkingsreis aangegaan en ik heb tot mijn 28ste gedacht dat ik nooit met MijZelf tot leven zou kunnen komen.

De dagdromer die ik vroeger was heeft door mijn zelfontdekkingsreis plaatsgemaakt voor werkelijk leven en dat is honderdduizend keer mooier dan mijn mooiste dagdromen ooit waren.

Dit is de reis naar mezelf, Frans de Vlieger”