Als je je hart laat spreken én je luistert, wat hoor je dan?

Stel dat je morgen je banksaldo bekijkt en het blijkt dat een weldoener aan jou twintig miljoen euro heeft overgemaakt. Je bent ineens schatrijk! Je hoeft nooit meer te werken, je kunt vanaf nu doen (en laten) wat je wilt. De meeste mensen zullen op zo’n moment zeggen dat ze gelijk hun baan opzeggen, dat ze een wereldreis gaan maken, en dat ze deze en gene die het hard nodig hebben wat zullen toestoppen. De kinderen (indien aanwezig) worden uiteraard ook rijkelijk toebedeeld (en eventueel nog andere familieleden of goede vrienden) en er komt een mooie(re) auto voor de deur te staan. Kortom, al die dingen die mensen ook antwoorden op de vraag “wat zou u doen als u de Staatsloterij wint?”, ga je doen.
De maanden verstrijken en uiteindelijk zijn al je wensen vervuld. Van die twintig miljoen is er misschien ééntje verbruikt, maar je kapitaal groeit intussen ook in rap tempo door door de rente die je ontvangt. Al je wensen zijn vervuld en je barst nog steeds van het geld. Wat ga je dan doen? En let wel, je hoeft helemaal niets en er moet al helemaal niets. Dat zeg ik er nog eens nadrukkelijk bij, want wanneer mensen met deze twintig-miljoen-vraag worden geconfronteerd dan gaan ze vaak mijmeren over vrijwilligersactiviteiten en verwante bezigheden (is mijn ervaring). Niet omdat ze dat zo graag willen, maar “je moet toch (zinvol) bezig zijn” en om “iets terug te doen”. Ik kan het niet genoeg benadrukken: er moet helemaal niets!

Alle klussen waar je een hekel aan hebt kun je uitbesteden, de tuin, de (af)was, de ramen lappen, het huis schilderen, voor alles kun je iemand inhuren. Trouwens, ook al heb je geen hekel aan al deze klussen, dan nog kun je het natuurlijk láten doen.

Er hoeft niets meer, er moet niets meer, en alle materiële zorgen zijn definitief voorbij. Als je in de stilte die dan ontstaat (of beter gezegd: kan ontstaan, want je kunt je met groot gemak verliezen in activiteiten om ‘de leegte te ontlopen’ of in drank en drugs) je hart laat spreken én je luistert, wat hoor je dan?

Get weird.
Be vulnerable.
Feel your feelings.
Break the rules.
Fuck time.
Take big risks.
Listen to your gut.
Give warm hugs.
Talk to strangers.
Use your voice.
Laugh at yourself.
Sleep regularly.
Cry often.
Smile more.
Love deeply.