De BAG-controle

Het is 20 februari 2014 wanneer ik een briefje in mijn brievenbus aantref met de volgende mededeling: er is een medewerker van de gemeente, meneer K., aan de deur geweest voor een BAG-controle. Hij heeft mij niet thuis getroffen en hij verzoekt om telefonisch contact met hem op te nemen voor het maken van een afspraak.

Ik bel meneer K. voor het maken van een afspraak en ik vraag tevens wat een BAG-controle inhoudt. BAG heeft te maken met de administratie van gebouwen, en het internet leert mij dat BAG staat voor Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Het kadaster heeft een pagina over de BAG (www.kadaster.nl), maar die vertelt mij niet waarom er ‘ineens’ ergens een BAG-controle uitgevoerd wordt. Meneer K. vertelt dat hij het gebouw komt bekijken en dat hij vervolgens beoordeelt of er in de administratie iets aangepast moet worden, wellicht moet het pand twee huisnummers krijgen. De vragen die direct bij mij opkomen zijn: waarom? Waarom nu ineens? Wat komt hij bekijken dat de gemeente en het kadaster nog niet weten? Wat zijn de gevolgen, vooral financieel, van zijn controle? Meneer K. kan mij daarover geen helderheid verschaffen. Nog geen tien jaar geleden is het pand verbouwd en de bouwtekeningen daarvan liggen ongetwijfeld nog ergens bij de gemeente. Na de verbouwing is er een medewerker van het kadaster langsgeweest die het pand helemaal heeft opgemeten en die gegevens zitten ongetwijfeld nog ergens in het kadaster. Dus wat wil de gemeente weten wat ze nog niet weten? Meneer K. kan mij daarover geen helderheid verschaffen. We maken een afspraak voor 12 maart ’s middags om half vier en hij belooft mij dat een collega van hem mij voor die datum nog zal bellen om de informatie te verstrekken die ik wil hebben.

Het wordt 12 maart en ik ben nog niet gebeld door iemand van de gemeente. Ik besluit om meneer K. op te bellen en de afspraak af te zeggen want eerst wil ik alles weten van de hoed en de rand. Meneer K. is hier niet blij mee. We hebben een lang gesprek en over en weer hebben we duidelijk een gevoel van: snapt de ander mij niet of wil de ander mij niet snappen? Wat wil ik weten: Voor mij zijn dit hele basale logische vragen en terwijl ik erover nadenk komen er alleen maar meer vragen op. Meneer K. heeft de antwoorden niet. Hij heeft een collega gevraagd om mij te bellen, en dat dit niet is gebeurd ziet hij niet als zijn fout of probleem. Na het gesprek speur ik nogmaals op internet en ik vind een lijvige PDF file (BAG vragen en antwoorden) met alle vragen en antwoorden over de BAG. Maar helaas, er is geen enkele vraag of antwoord die ook maar bij benadering raakt aan de vragen die ik heb. Ben ik de eerste in Nederland die wil weten wat een BAG-controleur komt doen?

De volgende dag word ik gebeld door mevrouw V., de bazin van meneer K. Zij heeft wel een redelijk idee waar ze mee bezig is maar ook zij kan mijn vragen niet beantwoorden. Ik krijg een nummer van iemand bij de belastingdienst die ik vervolgens zelf moet bellen om antwoorden te krijgen. Eindelijk word ik wat wijzer, maar in het gesprek met de meneer van de belastingdienst laat ik duidelijk merken dat ik helemaal niet op een BAG-controle zit te wachten en al helemaal niet op de mogelijke (financiële) gevolgen daarvan.

Na dit gesprek heb ik helemaal niets meer vernomen van de gemeente.
Karel de Vlieger,
maart 2014