Wat geeft jouw leven betekenis?

Wat geeft je leven betekenis? Dat is een diepe vraag en (mogelijk) moeilijk te beantwoorden. Het gaat er hier namelijk om: wat vind JIJ dat jouw leven betekenis geeft? Niet je ouders, of de buren of je collega’s of wie dan ook, maar wat vind jij zelf dat betekenis geeft aan jouw leven, helemaal onafhankelijk van externe factoren? Wat maakt voor jou dat het leven extreem waardevol is om geleefd te worden? Waarom (of wanneer) ben je iedere minuut, iedere dag, ieder jaar weer blij dat je nog een minuut of dag of jaar datgene kunt doen wat je doet.

Ikzelf noem het vaak “jeuk”, dat ik het niet kan laten om te doen wat ik wil doen, dat alles in mij zegt: “ik wil dat dit nu gebeurt”. En dat ik er blij van word. Het laat mijn hart sneller kloppen, het plaatst me buiten de tijd. Mensen zeggen mij regelmatig: “waarom wil je dat weten?”, “wat heb je daaraan?”, of de ultieme dooddoener “wat levert dat op?” (en dan doelen ze doorgaans op geld). Met al die vragen ben ik helemaal niet bezig, ik heb ‘slechts’ het diepe gevoel ‘that I do what is was born to do’.

Japanners zouden het waarschijnlijk ikigai noemen, wat doorgaans uitgelegd wordt als het ultieme kruispunt tussen passie, missie, beroep en roeping. Het is het ultieme kruispunt waar deze vier aspecten van het leven verenigd worden. Je ikigai leven zet alle westerse rationaliteit overboord. Ikigai gaat over je Ziel.

Wat geeft voor jou betekenis aan jouw leven? Jij bent de enige die die vraag voor jou kan beantwoorden. Laat je niet verleiden door je brein en het heel groot maken, zoals ‘betekenis hebben voor je familie’, ‘betekenis voor de maatschappij’, of wellicht zelfs ‘betekenis voor de planeet’. Allemaal onzin. Zoals eigenlijk altijd bij fundamentele vragen draait het alleen maar om jou: wat vind JIJ zelf betekenisvol om voor te leven? Of heel simpel gezegd: waar kom jij ’s morgens (of misschien wel midden in de nacht) je bed voor uit?