Klimaatverandering

Vorige maand is een nieuwe hoofdredacteur van de Engelse krant The Guardian aangetreden als opvolger van Alan Rusbridger, die twintig jaar op deze positie werkzaam was. In een afscheidsinterview zegt Alan het volgende over klimaatverandering: “… klimaatverandering zal waarschijnlijk, al tijdens de levens van onze kinderen, ongekende verwoesting en spanning veroorzaken voor de mensheid” (www.theguardian.com). Hij had graag gewild dat klimaatverandering bij een breed publiek onder de aandacht was gekomen en hij vindt het jammer dat dit niet is gelukt tijdens zijn redacteurschap.

Is dat inderdaad jammer? Laat uw computer of smartphone even tien seconden voor wat ie is, leun achterover, en kijk om u heen. Ergens in de volgende eeuw zal ALLES wat je nu ziet onder water staan (tenzij je bijvoorbeeld in Zuid-Limburg woont of in het oosten). Het aantal mensen dat zich dat werkelijk realiseert is momenteel nog minimaal en ik denk dat dat goed is. Dit aantal zal vanzelf stijgen en een hele geleidelijke migratie op gang brengen (verwacht ik).

Stel je voor dat premier Rutte over een tijdje bekend maakt dat er onderhandelingen gevoerd worden met Rusland over het opnemen van een miljoen Nederlanders in 2050? Of dat Willem-Alexander in een troonrede uitspreekt dat het Koninkrijk der Nederlanden per 1 januari 2100 definitief opgegeven wordt? Nee, laat de mensen hun illusies koesteren. Het is goed, het komt goed.
Karel de Vlieger,
juni 2015