Trump en de schoonheid van de werkelijkheid

De wereld (buiten de USA) is in shock. Donald Trump heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen, het ongelooflijke is waarheid geworden. Zoals iemand op Facebook schrijft: “flabbergasted about Donald Trump” is ook bij mij het geval. Een paar dagen geleden zag ik het plaatje hiernaast voorbij komen op internet en leek het allemaal nog één grote grap.

En toch horen ook de Trump-achtigen bij deze planeet. Zij zorgen voor de contrasten, en contrasten zorgen voor schoonheid. Vergelijk het met een bloem in de stad, één enkele bloem kan een metamorfose betekenen in de grauwe lelijkheid van een moderne stad. Terwijl de twee bloemen op het plaatje hiernaast in een weelderig bloemenveld niet zouden opvallen, maken ze hier het verschil en tillen ze de grijze massa vanuit de grauwheid naar schoonheid.

Zelfs zonder bloemen is de natuur spectaculair en bepalen contrasten de schoonheid. Het boeket hiernaast is een mooi boeket, zelfs zonder bloemen (is het dan wel een boeket?). Niet alleen qua kleur, maar er is ook gebruik gemaakt van het dof/glanzend contrast, er zit diepte in en ook de vormen contrasteren geweldig en zijn toch harmonieus met elkaar. Daarbovenop heeft de fotograaf het contrast-fenomeen nog eens extra benut door gebruik te maken van een zwarte achtergrond en door een zak met rode vruchten naast de vaas te plaatsen. Verder is er de grijze doek en het aftandse bruine tafeltje, alles klopt bij deze foto, het gebruik van contrasten ten voeten uit.


Einstein

Schwarzschild

Toen Einstein in november 1915 zijn theorie afrondde schreef hij aan een vriend over de schoonheid van zijn vergelijkingen (jazeker, wiskunde kent absoluut schoonheid voor wie het kan zien, maar dat laatste geldt voor alle schoonheid). Anderzijds geloofde hij dat de vergelijkingen zo ingewikkeld waren dat niemand ze ooit zou kunnen oplossen, maar na een maand ontving hij reeds een brief van een Duitse militair die in de loopgraven in Rusland zijn vergelijkingen had opgelost. Deze man, Karl Schwarzschild, was daar voor het Duitse rijk de Eerste Wereldoorlog aan het vechten en vond op de een of andere manier de inspiratie voor een geniale wiskundige vondst “ondanks het hevige kanongebulder in de verte” (zoals hij letterlijk schreef). Schone wiskundige vergelijkingen en een schone wiskundige oplossing tegen de achtergrond van een wereldoorlog, kan het contrast nog mooier zijn?

De mensheid is een fantastisch fenomeen, we zijn op ons mooist wanneer we op ons lelijkst zijn, en we brengen de oogverblindende schoonheid van de werkelijkheid tevoorschijn wanneer alles zwart lijkt. We bouwen lelijke steden met smogdekens, omdat we vervoersmiddelen hebben die gifstoffen uitstoten. Er is altijd wel ergens oorlog en er is altijd hongersnood, we doen het allemaal. Zonder de Trumps en de Wildersen van deze wereld geen lelijkheid, en zonder lelijkheid geen schoonheid. De schoonheid van de werkelijkheid.
Karel de Vlieger,
november 2016