De automobilist die door rood reed
Het Doppler-effect, we kennen het allemaal van passerende auto’s met sirenes of wanneer we in de trein zitten en een spoorwegovergang passeren. Indien bron en waarnemer elkaar naderen gaat de frequentie omhoog en indien bron en waarnemer zich van elkaar verwijderen dan gaat de frequentie omlaag. Dit geldt voor alle golfverschijnselen en dus ook voor licht.

In eerste instantie lijkt de automobilist dan ook een valide betoog te hebben. Hij, de waarnemer, nadert het stoplicht, de bron, en het Doppler-effect zorgt ervoor dat het rode licht ‘verschuift’ richting groen licht.

Stel dat de automobilist de waarheid spreekt dan had hem gelijk op moeten vallen dat het groene licht niet onder zat zoals gebruikelijk, maar boven (de plaats van het rode licht, maar dan verschoven naar het groen).
Maar afgezien daarvan is het natuurlijk mogelijk om uit te rekenen wat de snelheid van de auto was waardoor deze kleurverschuiving op kon treden. De golflengte van rood licht is 690 nm hetgeen overeenkomt met een frequentie van 435 THz en de golflengte van groen licht is 530 nm hetgeen overeenkomt met een frequentie van 566 THz. De frequentie van het licht is dus verschoven van 435 naar 566 THz. De relativistische formule voor het Doppler-effect is:




De rechter zal korte metten maken met deze automobilist: hij heeft simpelweg door rood gereden. Zaak gesloten.