Elektrische kracht of magnetische kracht?

Stel we hebben een draad.

Door deze draad bewegen positieve ladingdragers naar rechts met een snelheid u.

En er bewegen negatieve ladingdragers naar links, ook met een snelheid u, in gelijke aantallen en met gelijke elektrische lading (maar met tegengesteld teken).

De netto ladingsdichtheid is daarom nul en dus is er geen elektrisch veld aanwezig. De netto stroom is niet nul en die stroom genereert een magnetisch veld.

Dit magnetische veld oefent een kracht uit op een passerende elektrische lading (de kracht is naar beneden gericht voor een positieve lading, waar ik hiervan uitga, en naar boven gericht voor een negatieve lading).

Dit is een solide verhaal, maar wie vertelt dit verhaal? Met andere woorden: wie is de waarnemer? Dat is deze vrouw in de groene jurk, zij zit op de draad en al het voorgaande is haar waarneming.

Echter, haar tweelingzus zit op de passerende elektrische lading en zegt: “ik beweeg helemaal niet, jij beweegt!”. En ze vervolgt: “dus dat magnetische veld van jou heeft helemaal geen invloed op mij”. Ook dit is een solide verhaal, ze heeft helemaal gelijk. De dames hebben allebei gelijk! Toch wordt er onmiskenbaar een kracht uitgeoefend op de passerende elektrische lading. Wat is hier aan de hand?

De dames besluiten dit tot op de bodem uit te zoeken en huren twee waarnemers in. De ene waarnemer wordt in een vliegtuig gezet en met een snelheid u naar rechts gestuurd en de andere waarnemer wordt in een vliegtuig gezet en met een snelheid u naar links gestuurd. Ze vliegen dus gelijk op met de positieve - respectievelijk negatieve ladingdragers.

Voor de waarnemer in het rode vliegtuig staan de positieve ladingdragers stil en hij kan daarom op zijn gemak de ladingsdichtheid van deze ladingdragers bepalen.

En voor de waarnemer in het blauwe vliegtuig staan de negatieve ladingdragers stil en hij kan daarom ook op zijn gemak de ladingsdichtheid bepalen, maar dan van de negatieve ladingdragers.

De beide waarnemers koppelen hun meetresultaten terug naar de beide dames: ze meten een lagere ladingsdichtheid dan verwacht. Dan begint er bij de dames (die relativistisch onderlegd zijn) iets te dagen. De vrouw op de draad realiseert zich dat de bewegende ladingdragers een lengtecontractie ondergaan. En niet alleen een contractie van de deeltjes zelf, maar ook van hun onderlinge afstand! Daardoor is voor haar de ladingsdichtheid van zowel de positieve - als de negatieve ladingdragers groter (maar afgezien van het teken zijn beide ladingsdichtheden voor haar gelijk).

Voor de vrouw op de passerende lading is de situatie echter niet symmetrisch. Zij ziet de draad met een snelheid v naar links bewegen. Ook voor haar ondergaan de positieve ladingdragers een lengtecontractie, maar minder dan zoals waargenomen door haar zus want deze ladingen bewegen voor haar met een snelheid u − v.

En de negatieve ladingdragers ondergaan eveneens een lengtecontractie, maar meer dan zoals waargenomen door haar zus want deze ladingen bewegen voor haar met een snelheid u + v.

Per saldo is voor haar de ladingsdichtheid van de draad ongelijk aan nul (in tegenstelling tot de waarneming van haar zus) en is er voor haar wel een elektrisch veld aanwezig rondom de draad! Dit elektrische veld is de oorzaak van de kracht die er op de passerende lading wordt uitgeoefend. Er is ook nog steeds een magnetisch veld aanwezig, maar zoals gezegd deert dat haar niet want zij is immers ‘in rust’ (in haar referentiestelsel uiteraard).
Kan dit kwalitatieve verhaal ook wiskundig gemaakt worden? Uiteraard. Dit is de ladingsdichtheid zoals waargenomen door de waarnemer in het rode vliegtuig en die ladingsdichtheid noem ik λ0:










Tot zover de waarneming van de vrouw op de draad, nu gaan we kijken door de ogen van de vrouw op de passerende lading. De ladingsdichtheden die zij waarneemt zijn:










![]() Volgens de vrouw op de draad |
![]() Volgens de vrouw op de lading |
|
Elektrisch veld | Dit veld is er niet![]() |
Dit veld veroorzaakt de kracht![]() |
Magnetisch veld | Dit veld veroorzaakt de kracht![]() |
Dit veld is er wel, maar doet niets![]() |