Relativiteitstheorie, vraagstuk 36

Bereken alle Christoffel-symbolen van de Schwarzschild-metriek.

In een ander vraagstuk heb ik reeds de Schwarzschild-Droste-oplossing afgeleid, met als resultaat de Schwarzschild-metriek:Deze oplossing is een diagonale metrische tensor, dat wil zeggen dat alle componenten, behalve die op de hoofddiagonaal, nul zijn.

In dit vraagstuk heb ik uitgezocht welke Christoffel-symbolen van de eerste soort wel en niet nul worden in het geval van een diagonale metrische tensor en dat leverde dit resultaat op:

De Schwarzschild-Droste-oplossing is statisch en dat betekent dat alle afgeleiden naar de tijd (tijd = t = x0) nul zijn. Dat maakt mijn lijst een stukje korter:De componenten van de metrische tensor kan ik aflezen uit vergelijking (1) en dan is het nu een kwestie van differentiëren:

Waardoor (3) overgaat in:De Christoffel-symbolen die nul zijn haal ik uit de lijst zodat het volgende overblijft:Voor de Schwarzschild-straal, de horizon van een zwart gat, geldt:En ik stel:Hiermee kan ik (6) ook schrijven als volgt:Dit zijn dus de Christoffel-symbolen van de eerste soort (die niet nul zijn) van de Schwarzschild-metriek. Daarnaast zijn er ook nog de Christoffel-symbolen van de tweede soort. In dit vraagstuk heb ik uitgezocht welke Christoffel-symbolen van de tweede soort wel en niet nul worden in het geval van een diagonale metrische tensor en dat leverde dit resultaat op:

Zoals al eerder opgemerkt is de Schwarzschild-Droste-oplossing statisch en dat betekent dat alle afgeleiden naar de tijd (tijd = t = x0) nul zijn. Dat maakt mijn lijst wederom een stukje korter:

Met de wijsheid van de vergelijkingen (4) kan ik het bovenstaande nog verder uitdunnen:Ik heb dus ook de contravariante componenten van de metrische tensor nodig en in dit vraagstuk kun je zien hoe dat moet. Dat gaat volgens deze formule:Ik reken nu eerst die contravariante componenten uit:

En met behulp van de vergelijkingen (4), (7) en (8) kan ik nu zo de Christoffel-symbolen van de tweede soort opschrijven:Waarmee (12) wordt:Dit kan ik nog iets compacter maken:Ik zal ze even allemaal netjes bij elkaar zetten:
Christoffel-symbolen van de Schwarzschild-metriek die niet nul zijn
Eerste soort Tweede soort